ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال

پول، به عنوان یک ابزار مبادله و ذخیره ارزش، نقشی حیاتی در عملکرد اقتصادهای جوامع بشری ایفا می‌کند. تغییرات در حجم پول، آثار چشمگیری بر متغیرهایی همچون تولید، تورم و اشتغال دارد. در ابتدا، بشر از مکانیزم تبادل کالا به کالا برای رفع نیازهای خود استفاده می‌کرد. سپس، پس از گذشت قرن‌ها، فلزات گران‌بها همچون طلا و نقره به عنوان پایه پولی مورد استفاده قرار گرفتند و در قرن گذشته، ارزهای متنوعی با پشتوانه این فلزات ایجاد شدند.

در دهه‌های پایانی قرن بیستم، با ظهور اینترنت، بانکداری آنلاین رونق گرفت و در نهایت، بیت‌کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال معرفی شد. بیت‌کوین با هدف جلوگیری از تورم و حفظ ارزش دارایی‌های مردم درطولانی‌مدت، طراحی و ایجاد شده است. یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد بیت‌کوین، عملکرد آن بر بستر یک پایگاه داده غیرمتمرکز به نام بلاک چین است که هیچ شخص یا نهادی قادر به کنترل و دستکاری آن نیست.

بلاک­چین چیست؟

واژه بلاک­چین از دو کلمه(blockchain) ترکیبی از دو کلمه (block) به معنای بلوک و (chain) به معنای زنجیره می­باشد. این فناوری در حقیقت زنجیره­ای از بلوک­ها می­باشد. هرگونه از اطلاعات می­تواند در هر بلاک ثبت شود، از جمله اطلاعات حساب برای دارایی­هایی مانند بیت‌کوین. در حقیقت بلاک­چین همان اطلاعات می­باشد که با قرارگیری در هر بلاک به صورت زنجیره­ای بهم مرتبط می­شوند.

مورد دیگری که در این حوزه باید با آن آشنا شوید هش است. هش رشته­ای از کارکترهاست که با توابع خاصی ساخته می­شود. هش یک داده (ورودی) است که همیشه به صورت ثابت است و از آنجایی که هر بلاک علاوه بر اینکه هش خودش را دارد، حاوی هش بلاک قبلی هم هست و کوچک­ترین تغییر در اطلاعات یک بلاک، هش آن را به طور کلی تغییر می­دهد و همین امر از تقلب و تغییر اطلاعات ثبت شده بر روی بلاک­چین جلوگیری می­کند.

به طور کلی زمانی که شما به یک بلاک­چین متصل می­شوید یک نسخه کامل از کل داده­های آن را دریافت می­کنید و هیچ تغییری در اطلاعات امکان­پذیر نیست، مگر اینکه بیش از 50درصد از داده­های رایانه­های متصل به شبکه تغییر کند. زیرا داده­های بلاک­چین در یک کامپیوتر یا سرور خاص ذخیره نمی­شود بلکه هر سیستمی که به شبکه متصل باشد یک نسخه  از اطلاعات را دریافت می­کند.

ماینینگ چیست؟

ماینینگ (Mining) یا استخراج ارز دیجیتال فرایندی است که در آن تراکنش ارز دیجیتال تایید می‌شود و به بلاک‌چین افزوده می‌شود. با انجام ماینینگ کوین‌های جدید تولید می‌شوند و به موجودی در گردش آن ارز دیجیتال خاص اضافه می‌شود. استخراج ارزهای دیجیتال همچنین باعث می‌شود ارزهای دیجیتال به عنوان شبکه غیرمتمرکز و بدون نیاز به نهاد مرکزی شخص ثالث کار کنند. یعنی ارزهای دیجیتال بدون نیاز به سیستم متمرکز یا واسطه‌هایی نظیر بانک مرکزی یا دولت ایجاد می‌شوند و آنها هیچ دخالتی در فرایند ماینینگ یا تولید کوین ندارند. همچنین به لطف ماینینگ است که شبکه بلاک­چین به تولید بلاک خود ادامه می‌دهد و دایر مانده است.

ماینر چه کسی است؟

به افرادی که فرآیند ماینینگ را انجام می‌دهند ماینر (Miner) می‌گویند. ماینرها می‌توانند به دو دسته تقسیم شوند:

1- نودهای کامل (Full Nodes): این نودها تمام تاریخچه بلاک‌چین را نگهداری می‌کنند و به طور کامل در فرآیند توافق‌گیری (Consensus) مشارکت دارند.

2-نودهای سبک (Light Nodes): این نودها نیاز به نگهداری تمام تاریخچه بلاک‌چین را ندارند و تنها برای اعتبارسنجی تراکنش‌های خود از آن استفاده می‌کنند.

 ماینرها در واقع نود­هایی هستند که هدفشان اثبات تراکنش برای خلق یک بلاک است و این ماینرها می­توانند نود کامل و یا نود سبک باشند.

ماینر از سخت افزارهایی مانند سی پی یو، کارت گرافیک یا دستگاه ASIC استفاده می­کند تا یک مساله رمزنگاری را حل کنند و اعتبار تراکنش را تایید کند. اولین فردی که این وظیفه را تکمیل کند، نتایج را به شبکه گزارش می­دهد و بنابراین می­تواند توسط نودهای کامل تایید شود؛ زمانی که اجماع صورت گرفت، فرد مذکور این حق را خواهد داشت که یک بلاک به بلاک چین موجود اضافه کند و جایزه خود را دریافت کند.

این فرایند به “استخراج” یا “ماینینگ” معروف است. زمانی که یک ماینر موفق به حل مسئله رمزنگاری و ثبت تراکنش‌ها در یک بلاک جدید می‌شود، این بلاک به بلاک‌چین اضافه می‌گردد. به عنوان پاداش، ماینر موفق مقداری بیت‌کوین جدید دریافت می‌کند.

بنابراین ماینرها با سرمایه‌گذاری در تجهیزات سخت‌افزاری قدرتمند، نقش حیاتی در امنیت و توسعه شبکه بیت‌کوین ایفا می‌کنند.

فرایند ماینینگ

کار ماینر بدین‌گونه است که ابتدا تراکنش‌های موجود را هش می­کند. ماینر قبل از شروع هش، خود نیز تراکنشی با نام کوین بیس به راس تراکنش‌ها اضافه می­کند. کوین بیس در واقع تراکنشی است که در آن آدرس ماینر وجود دارد و اگر ماینر بتواند آن تراکنش را حل کند و به بلاک اضافه کند جایزه ماینینگ به کوین بیس ارسال می­شود. کوین بیس تراکنشی است که در آن کوین‌های جدید ایجاد می­شوند و معمولا اولین تراکنش بلاک جدید است.

پس از این مرحله، ماینر شروع به هش تراکنش می­کند و با هش هر تراکنش هش‌ها به صورت جفت در می­آیند. هش‌هایی که به صورت جفت در آمده‌اند مجددا با یکدیگر هش می­شوند تا یک هش کلی به دست بیاید و به بالاترین بخش یعنی درخت مرکل یا هش ریشه برسد. به این هش‌ها، هش ریشه یا ریشه مرکل نیز می‌گویند.

هش ریشه سپس با هش بلاک قبلی و نانس یا همان اعداد تصادفی همراه می­شود. قابل توجه است که هش بلاک‌ها نیز هش می­شوند و یک خروجی تولید می­کنند. این خروجی به عنوان تعیین‌کننده بلاک به کار می­رود. در این بخش میزان عدد خروجی یا همان تعیین‌کننده بلاک باید از مقدار مشخصی که توسط پروتکل تعیین شده است کمتر باشد به اصطلاح می­گویند هش هدر بلاک باید با تعداد مشخصی صفر شروع شود. این مقدار مورد نظر که پس از این مرحله تعیین می­شود را سختی هش می­نامند. کار سختی هش این است که اطمینان حاصل کند تا بلاک‌های جدید ایجاد می­شوند و بلاک‌ها به میزان توان هشینگ شبکه می­باشند.

ماینرها از طریق بازخوانی نانس، بارها و بارها هدر را هش می‌کنند تا اینکه یک ماینر در شبکه بالاخره هش معتبر تولید کند. پس از پیدا شدن هش معتبر، نود مورد نظر بلاک را به شبکه ارسال خواهد کرد. سپس دیگر نودها، معتبر بودن هش یا بلاک را بررسی می­کنند و در صورتی که نودها به اجماع رسیدند و اعتبار آن را تایید کردند بلاک را به بلاک چبن اضافه می­کنند و به سراغ بلاک بعدی می­روند تا آن را استخراج کنند­.

در واقع فرایند ماینینگ بدین صورت است. برای اینکه بتوان به شبکه بلاک چین متصل شد باید دستگاه اسیک یا ریگ های ماینینگ داشت و تمام این فرایند به هنگام ماینینگ ارز دیجیتال صورت می­گیرد. باید توجه داشت ماینرهایی که درصد کمی از توان ماینینگ را در اختیار دارند، شانس بسیار کمی برای یافتن بلاک بعدی دارند. استخرهای ماینینگ برای حل این مشکل ایجاد شده­اند.

استخرهای ماینینگ به معنای به اشتراک گذاری منابع توسط ماینرهایی است که توان پردازشی خود در شبکه را به اشتراک می‌گذارند تا جایزه دریافت شده به طور مساوی بین اعضای استخر تقسیم شود. سهم این تقسیم‌بندی بر اساس مقدار توان محاسباتی است که هر ماینر برای یافتن بلاک در اختیار استخر قرار می­دهد. یعنی به همان میزان که توان محاسباتی خود را در اختیار استخر قرار دهید به همان میزان درصد نیز جایزه ماینینگ دریافت می­کنید.

کیف پول و محل ذخیره سازی ارز های دیجیتالی در بلاک چین

مانند هر پول دیگری ارز های دیجیتالی نیز به یک کیف پول برای نگهداری نیاز دارند که این کیف پول­ها کمی با کیف پول­های کاغذی متفاوت است. به محل نگهداری ارز­های دیجیتالی کیف پول ارز دیجیتال گفته می­شود که دارای دسته‌بندی‌های مختلفی است و در نتیجه این داده‌ها و ارز رمزها می­توانند بر روی بسترهای ذخیره‌سازی متفاوتی نگهداری شوند. به عنوان مثال بیت‌کوین که یکی از بزرگترین ارزهای دیجیتال دنیا محسوب می‌شود و بر روی بستر بلاک‌چین فعالیت می­کند دارای یک کیف پول نرم افزاری در سایت بلاک‌چین است.

معمولا هر ارز دیجیتالی دارای کیف پول مربوط به خود می­باشد و گاها سیستم‌های جامعی وجود دارد که چندین نوع ارز دیجیتال را بر روی بستر بلاک‌چین پشتیبانی کرده و می­تواند ذخیره‌سازی کند. هر یک از کیف پول‌هایی که بر روی بستر بلاک‌چین مرتبط با ارزهای دیجیتال فعالیت می­کند دارای آدرس خاص و منحصر به فردی می­باشد که البته برای هر نوع ارزی متفاوت خواهد بود.

به عنوان مثال آدرس1ebcfc11a13df5161aba8160460fe1601d541 یک آدرس اختصاصی کیف پول بلاک‌چین بیت‌کوین است که این اجازه را به صاحب آن می­دهد تا ارزهای آن را از طریق این آدرس رد و بدل نماید. معمولا کیف پول‌های بلاک‌چین علاوه بر آدرس‌های عمومی دارای آدرس‌های خصوصی نیز هستند که به کاربران اجازه دسترسی به ارزها و پول‌های خود را می­دهد و این گونه کاربر می­تواند توسط این آدرس‌ها با شبکه بلاک‌چین ارتباط برقرار کرده و ارز رمزهای خود را بازیابی نماید.

کیف پول‌های نرم افزاری بلاک‌چین

همان‌طوری که گفته شد کیف پول‌ها می­توانند دارای انواع مختلفی باشند، به عنوان مثال کیف پول‌ها می­توانند سخت افزاری یا نرم افزاری باشند و یا حتی بر روی یک کاغذ ذخیره‌سازی انجام شود. اما مهم‌ترین موضوعی که در زمینه کیف پول‌های نرم افزاری بلاک‌چین وجود دارد این است که پیش از استفاده باید نسبت به درستی و اعتبار آن اطمینان حاصل کنید زیرا هرگونه اشتباهی باعث خواهد شد تا تمامی ارز­های دیجیتالی خود را از دست دهید که به نوعی این ارزها سرمایه‌های آینده شما هستند.

اما موضوع اصلی این مطلب در مورد کیف پول‌های نرم افزاری بلاک‌چین است که در واقع مانند یک نرم‌افزار عادی است که امکان نصب آن بر روی تلفن‌های همراه هوشمند و یا کامپیوتر‌های شخصی وجود دارد و تنها با دریافت فایل نصبی نرم‌افزار مربوطه می­توانید آن را بر روی محتوای خود نصب نمایید.

معمولا نصب و استفاده از کیف پول‌های نرم‌افزاری بلاک‌چین بسیار امن‌تر از نسخه‌های تحت وب و کاغذی می­باشد زیرا تنها شخصی که به دارایی‌ها دسترسی دارد خودمان هستیم و حتی شرکت سازنده آن نیز هیچ گونه دسترسی نخواهد داشت.

در واقع کیف پول‌های نرم‌افزاری به شما این اجازه را می­دهند تا بدون اینکه نیاز به دانلود کل زنجیره‌های بلاک‌چین داشته باشید بتوانید از خدمات مالی و تراکنش‌های آن استفاده کنید این موضوع درحالی است که در برخی موارد نیاز به دانلود کل زنجیره می­باشد که حجم آن در شرایطی بیش از 200 گیگابایت خواهد بود.

روش‌های کسب درآمد از ارزهای دیجیتال

  • سرمایه گذاری بر روی ارزهای دیجیتال
  • معامله کردن ارزهای دیجیتال
  • مایینیگ ارزهای دیجیتال
  • صرافی ارزهای دیجیتال

 

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید